ve farmářáku jsem ulovila nádherné kapustičky a super uzené bez éček....a tohle z toho vzniklo
SKLADBA JÍDLA:
obilovina: křehké těsto
bílkovina: uzené, vajíčka, čedar..smetana atd.
teplá zelenina: kapustičky
syrová zelenina: salát s pidipaprikami
SUROVINY:
asi 300g kapustiček
1cibule
3 stroužky česneku
50-100g kvalitního uzeného (angl. slaniny)
5 vajec
1 kelímek zakysané smetany
asi půl kelímku sladké smetany
čedar, lněné semínko
křehké těsto (přiznávám bez mučení, že jsem měla kupované listové)
pokud se neštítíte těsto koupit, prodává se i přímo těsto na quiche
pokud si ho chcete vyrobit, recept je třeba tady:
http://www.apetitonline.cz/recepty/230-slany-kolac-lotrinska-quiche.html
POSTUP
oblanšírujte kapustičky - asi 3-4 minuty varu, potom prudce ochladit. Někde jsem teď četla, že když se kapustičky u košťálu naříznou do kříže, tak se rovnoměrněji uvaří...tak jsem to zkusila. Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka, česnek rozplácněte a nasekejte a oboje společně s uzeným hoďte do pánve. Pokud nemáte dost prorostlé uzené, použijte ještě nějaký tuk (sádlo, olej, vyškvařený špek). Těstem vyložte větší koláčovou formu (pro jistotu jsem ji vymazala máslem). Na těsto rozložte uzeno-cibulovou směs a na ni naskládejte kapustičky (větší rozkrojte napůl). Vejce prošlehejte se smetanami, osolte a opepřete a nalijte na kapustičky. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30 min. Potom posypejte čedarem, promíchaným se lněným semínkem a pečte dokud sýr nezačne bublat a zlátnout.
HODNOCENÍ:
tenhle koláč by byl ozdobou každé oslavy nebo pikniku. Je moc dobrý (zvlášť pro milovníky kapustiček) a moc hezký v řezu (což se mi nepodařilo dost hezky vyfotit). Klidně by se obešel i bez toho sýra navrch. Dala jsem ho tam vlastně proto, že už procházel a upřímně řečeno, bez něj byl koláč hezčí (a dietnější)
Žádné komentáře:
Okomentovat