jeden z receptů z archivu, rozhodla jsem se ho začít likvidovat....abych vám nepředkládala recept na podzimní salát v sezoně jahod. Zdrojem receptů je asi Apetit. Už si přesně nevzpomínám, je to dááávno
SKLADBA JÍDLA:
obilovina: knedlíky
bílkovina: vejce
teplá zelenina: celer, hruška (no jasně, já vim že to je ovoce)
syrová zelenina: celer, mrkev
SUROVINY:
na polévku:
2 lžíce másla (oliv. oleje)
3-4 šalotky
2 stroužky česneku
kousek zázvoru
1/2 celeru
2 hrušky
biobujon
na knedlíky s vejcema:
knedlíky a vejce :))....jo a máslo
na salát:
1 malá bulva celeru
3 mrkve
1/2 hlávky červeného zelí
2 jablka
3 lžíce jogurtu
2 lžíce majonézy
1 lžíce dijonské hořčice
semínka ( já jsem měla sezam, slunečnici, dýni)
sójovka tamari
POSTUP:
polévka:
šalotku a zázvor nakrájejte nadrobno, česnek podrťte nožem a nasekejte, hoďte vše na máslo, přihoďte na kostičky nakrájený celer a ještě chvilku opékejte. Nakonec přihoďte pokrájenou hrušku a zalijte vývarem (vodou a bujonem). Vařte asi 20min nebo prostě tak dlouho dokud nebude celer úplně měkký. Nakonec rozmixujte. Zjemňete trochou másla. Dochuťte pepřem příp. chilli
Knedlíky s vejci:
Nechci vás urážet postupem na knedlíky s vejci, ale mám pár tipů jak je udělat co nejdokonalejší.
Tak za prvé: nikdy nepoužívejte kupované knedlíky!!!!! opravdu nikdy! zkoušela jsem to pár let na koleji a raději na to nevzpomínat...
za druhé: použijte dost másla, já vždycky dám nejdřív do pánve jen polovinu, přihodím knedlíky a pak dám zbytek másla (nakrájeného na tenké plátečky) navrch, aby máslo nasáklo opravdu do všech knedlíků.
za třetí: když jsou knedlíky dozlatova opečené, shrňte je na jednu polovinu pánve a na zbylou půlku klepněte přiměřený počet vajec. Teprve když jsou vejce trochu osmažená, ale ještě trochu mokrá, opatrně je promíchejte s knedlíky. Chceme, aby se vše spojilo ale ne aby mám vajíčka rozmáchala ty pracně dozlatova opečené knedlíky.
Tak! jak vidíte není to žádná legrace, ale když se to povede, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel.
Jo! Málem jsme zapomněli na sůl. Tak to nedělejte....sůl je důležitá.
No a teď ten salát: Ten vlastně udělejte jako první
nejdříve si opražte semínka (nasucho na pánvi na středním plameni), když začnou vonět zastříknete je tamari omáčkou a promíchejte. Celer a mrkev nakrájejte na sirky, zelí nakrouhejte na jemno, jablka nakrájejte na čtvrtky a potom na tenké plátky. Promíchejte s jogurtem, majonézou a hořčicí. Osolte, opepřete a posypte semínky.
HODNOCENÍ:
Polévka výborná! O knedlíkách jsem už napsala až dost. No a ten salát je naprosto příšerně pracný (zkuste odolat pokušení tu zeleninu nastrouhat, nebylo by to zdaleka ono), ale taky strašně dobrý. Že je navíc i krásný, vidíte sami.
Žádné komentáře:
Okomentovat