tak v televizi běží zhubni nebo přiber, já popíjím svařenou sangrii a píšu blog o zdravém vaření...vražedná kombinace....sakra já mam hlad
No a dýně zakomponovaná do mexické kuchyně, to zní tady dost divoce. Ale zjistila jsem, že dýně snese skoro všechno. Tohle je recept z archivu (29.11.12), takže budu vzpomínat a odečítat z fotek.
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: kukuřice (kukuřičné tacos)
LUŠTĚNINA: červené fazole
TEPLÁ ZELENINA: paprika, dýně,cibule
SYROVÁ ZELENINA: okurkový salát s česnekem
SUROVINY:
na polévku:
1 červená paprika (kapie)
1 cibule, stroužek česneku
mražená příp. nakládaná kukuřice
1 feferonka (opět nejlíp červená)
1/2 dýně hokaido
(četstvý koriandr) jarní cibulka
olivový olej
zeleninový vývar 1 litr
na tacos:
kukuřičné taco shells
(seženete v každém supermarketu)
přes noc namočené červné fazole 150g
1/2 dýně hokaido
papriky asi 3ks (měla jsem štěstí a ulovila jsem ještě poslední slovenské papriky)
1 velká červená cibule
hodně česneku
olivový olej
salsa z rajčat, paprik cibule, protlaku, jalapeňo papriček, octa a sirupu..
(nebo kupovaná jako tentokrát u nás....ale fuj, já vím)
až ji budu příště dělat, tak to sem hodím
POSTUP:
Dáme vařit fazole (nejlépe do papiňáku a s řasou) do neosolené vody.
Pak nakrájíme dýni na tenké měsíčky (po odsemenění samozřejmě), pocákáme olejem a dáme ji péct do předem vyhřáté trouby na 180°C asi na 15-20 min. nebo tak nějak. Po vychladnutí nakrájíme na kostky.
Na polévku dáme opékat na olivový olej na drobno nakrájenou cibuli a červenou papriku. po chvilce přidáme na drobno nasekaný česnek a nakonec kukuřici. Ještě chvilku opékáme a zalijeme vývarem, Přidáme polovinu opečené dýně. Polovinu směsi odebereme a rozmixujeme (nebo to jen tak napůl pomixujte ponorným mixerem jako já tentokrát, ale není to úplně ono). Podávejte posypané zbytkem chilly papričky a v ideálním případě čerstvým koriandrem.
Na fazole začneme zase opékáním cibule a česneku, pak přidáme uvařené fazole a nakonec druhou polovinu opečené dýně. Osolíme, opepříme, příp. dochutíme drceným česnekem. Nahrubo pošťoucháme šťouchadlem na brambory.
Vedle v pánvi mezitím opečeme na klínky nakrájenou červenou cibuli a naproužkovanou papriku. osolíme. Chvilku před sundáním z plotny přidáme ještě drcený česnek a prohodíme pánví (pozor na připálení).
Do taco lodiček plníme nejdříve fazolovou směs a potom papriky s cibulí. Nakonec přelijeme salsou.
MOJE HODNOCENÍ:
no hovězí fajitas to nejsou, ale dobrý. Polévka výborná. Salsu příště určitě upáchám sama, slibuji. Ale když už se povalovala ve špajzu (z dob minulých) a času bylo málo...
tady je zatím jeden recept co se mi líbí http://recepty.vareni.cz/salsa-kruda/
rozhodně nejsem žádná biofanatička (spíš miluju jídlo), ale rozhodla jsem se vařit zdravěji....což znamená dle následujících zásad: v každém jídle má být obilovina (pokud možno jiná než pšenice), bílkovina (většinou luštěniny), vařená zelenina a syrová zelenina, mléčné výrobky omezit na minimum...No a v neděli je MASO!!! a jak tak zkouším a chybuju, tak si pak ty pokusy a chyby nepamatuju...no a proto tenhle blog.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Ahoj,
OdpovědětVymazatneni to komentář k tomuto jídlu, ale nenašla jsem zde jinou možnost dotazovat se. Mohla bys prosím napsat krátkou esej o robotovi? Jestli jako těch patnáct hadrů za to stojí, jaké příslušenství používáš, na co a jak často? Se ségrou o něm uvažujeme, teda ona už 14 dní nemluví o ničem jiném (myslím, že už i psala ježíškovi):-)
Děkuji Jitka