úterý 4. září 2012

BLANŠÍROVANÁ ZELENINA S ARAME

mořské řasy jsou prý téměř zázrak, jsou nabité vitamíny a minerálními látkami, čistí tělo a zajistí perfektní vlasy a nehty a v téhle úpravě se promění ve výborné dochucovadlo

SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: pestrobarevná rýže
BÍLKOVINA: beluga čočka
"TEPLÁ" ZELENINA: blanšírovaná brokolice a fazolové lusky s řasou arame
STUDENÁ ZELENINA: rajčátka z vlastní zahrádky s dýňovým olejem a umeoctem



na fotce chybí rajčátka...ale ty si snad dokážete představit
SUROVINY: (pro 2 1/2 os.)
pestrobarevná rýže (albert bio)
černá čočka (beluga...dm) malý hrníček
čerstvé fazolové lusky  asi 250g
brokolice    1/2 hlávky nebo jak se tomu u brokolice vlastně říká
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
sojová omáčka




Doba přípravy: 60 min




POSTUP: Nejdřív jsem dala vařit barevnou rýži, dělá se skoro hodinu. pak jsem namočila dvě lžíce řasy arame (resp. já jsem ji namočila mnohem později, ale měla jsem to udělat v tenhle okamžik) po 5 min se slije voda, a dá se nová...a pak stejně ještě dvakrát, zbavíte se tak nečistot. po půl hodině vaření rýže jsem dala vařit čočku. hned pak arame, ty se zalijí vodou (tak aby byly přikryté) a dvěma lžícemi kvalitní sojovky. po půl hodině se voda odpaří a na dně zbudou jen sojovkou ochucené řasy. Mezitím jsem oblanšírovala zeleninu, tzn. dát vařit osolenou vodu a v ní krátce povařit a potom prudce zchladit. fazolky chtějí cca 4 minuty a brokolice max.3 min. jakmile začne zelenina ztrácet barvu, je to v háji. já jsem dělala fazolky 5 min a už byly "na hraně". Když vařím zeleninu postupně, osvědčilo se mi dát pod ní napařováček...snadno se tak vyloví a ochladí. Pak jsem nakrájela cibuli na klínky a česnek na jemné plátky a hodila je na panenský sezamový olej, když byly cibule opečená, přidala jsem brokolici, lusky a arame a ještě trochu prohodila na pánvi, dochutit sojovkou a hotovo.

MOJE HODNOCENÍ: tohle jídlo jsem nedělala poprvé (akorát minule to bylo s mungem a bulgurem) a určitě ne naposledy. je jednoduché, na talíři pěkně vypadá a je moc dobré. i mrňavej snědl skoro všechno
slušely by tomu pražené kešu oříšky

více o blanšírovaní: http://www.cuketka.cz/?p=8857

Žádné komentáře:

Okomentovat