SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: pestrobarevná rýže
BÍLKOVINA: beluga čočka
"TEPLÁ" ZELENINA: blanšírovaná brokolice a fazolové lusky s řasou arame
STUDENÁ ZELENINA: rajčátka z vlastní zahrádky s dýňovým olejem a umeoctem
na fotce chybí rajčátka...ale ty si snad dokážete představit |
pestrobarevná rýže (albert bio)
černá čočka (beluga...dm) malý hrníček
čerstvé fazolové lusky asi 250g
brokolice 1/2 hlávky nebo jak se tomu u brokolice vlastně říká
1 velká cibule
2-3 stroužky česneku
sojová omáčka
Doba přípravy: 60 min
POSTUP: Nejdřív jsem dala vařit barevnou rýži, dělá se skoro hodinu. pak jsem namočila dvě lžíce řasy arame (resp. já jsem ji namočila mnohem později, ale měla jsem to udělat v tenhle okamžik) po 5 min se slije voda, a dá se nová...a pak stejně ještě dvakrát, zbavíte se tak nečistot. po půl hodině vaření rýže jsem dala vařit čočku. hned pak arame, ty se zalijí vodou (tak aby byly přikryté) a dvěma lžícemi kvalitní sojovky. po půl hodině se voda odpaří a na dně zbudou jen sojovkou ochucené řasy. Mezitím jsem oblanšírovala zeleninu, tzn. dát vařit osolenou vodu a v ní krátce povařit a potom prudce zchladit. fazolky chtějí cca 4 minuty a brokolice max.3 min. jakmile začne zelenina ztrácet barvu, je to v háji. já jsem dělala fazolky 5 min a už byly "na hraně". Když vařím zeleninu postupně, osvědčilo se mi dát pod ní napařováček...snadno se tak vyloví a ochladí. Pak jsem nakrájela cibuli na klínky a česnek na jemné plátky a hodila je na panenský sezamový olej, když byly cibule opečená, přidala jsem brokolici, lusky a arame a ještě trochu prohodila na pánvi, dochutit sojovkou a hotovo.
MOJE HODNOCENÍ: tohle jídlo jsem nedělala poprvé (akorát minule to bylo s mungem a bulgurem) a určitě ne naposledy. je jednoduché, na talíři pěkně vypadá a je moc dobré. i mrňavej snědl skoro všechno
slušely by tomu pražené kešu oříšky
více o blanšírovaní: http://www.cuketka.cz/?p=8857
Žádné komentáře:
Okomentovat