středa 19. září 2012

CUKETA PO INDICKU, FENYKLOVÝ SALÁT

sezona cuket je tedy už vlastně u konce, ale tenhle recept vážně stojí za ochutnání a navíc je děsně jednoduchý

SKLADBA JÍDLA
OBILOVINA: bílá rýže (nebo celozrnná)
LUŠTĚNINA: žlutá čočka
STUDENÁ ZELENINA: fenyklový salát s jablky a mátou
TEPLÁ ZELENINA: cuketa s kokosovým mlékem


SUROVINY:

Na cukety:
2 malé cukety
1 velká cibule
1 lžička kurkumy
cca 200 ml kokosového mléka
sezamový nebo olivový olej
1 červená chilli paprička (není nutná)
šálek rýže
půl šálku žluté čočky (může být i červená)

Na salát:
1 bulvu fenyklu
1 jablko (nejlépe červené)
hrst máty
agávový sirup (dle chuti)
šťáva z půlky citronu
ořechový olej (vinný,slunečnicový)




POSTUP:
rýži krátce osmahňete na másle, zalijte vodou, osolte a vařte po dobu uvedenou na obalu (můžete přidat půlku cibule do které zapíchnete pár hřebíčků). Potom dejte vařitžlutou čočku. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a hoďte na olej, cuketu taky. Když jsou opečené (5-10min) poprašte kurkumou (opravdu kurkumou, ne kari kořenímm od vitany) a zalijte kokosovým mlékem. Pokud to máte rádi "hot" přidejte chilli papričku. Ještě krátce prohřejte....až kokos. mléko zhoustne a obalí cukety.
salát: fenykl nakrouhejte a ihned pokapejte citronem aby nezešednul, jablka taky,  potom přidejte agávový sirup, zbytek citronu, olej a nasekanou mátu....protřepat, promíchat

HODNOCENÍ:
tohle je jedna z mých nejoblíbenějších kombinací. Potřebujete jen pár ingrediencí a je to hotové téměř bleskurychle. Prostě geniální...

1 komentář:

  1. Dělala jsem salát...od tý doby ujíždím na fenyklu, ikdyž z kojícího fenyklovýho čaje mi bylo všelijak.
    Jitka

    OdpovědětVymazat