sezona cuket je tedy už vlastně u konce, ale tenhle recept vážně stojí za ochutnání a navíc je děsně jednoduchý
SKLADBA JÍDLA
OBILOVINA: bílá rýže (nebo celozrnná)
LUŠTĚNINA: žlutá čočka
STUDENÁ ZELENINA: fenyklový salát s jablky a mátou
TEPLÁ ZELENINA: cuketa s kokosovým mlékem
SUROVINY:
Na cukety:
2 malé cukety
1 velká cibule
1 lžička kurkumy
cca 200 ml kokosového mléka
sezamový nebo olivový olej
1 červená chilli paprička (není nutná)
šálek rýže
půl šálku žluté čočky (může být i červená)
Na salát:
1 bulvu fenyklu
1 jablko (nejlépe červené)
hrst máty
agávový sirup (dle chuti)
šťáva z půlky citronu
ořechový olej (vinný,slunečnicový)
POSTUP:
rýži krátce osmahňete na másle, zalijte vodou, osolte a vařte po dobu uvedenou na obalu (můžete přidat půlku cibule do které zapíchnete pár hřebíčků). Potom dejte vařitžlutou čočku. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a hoďte na olej, cuketu taky. Když jsou opečené (5-10min) poprašte kurkumou (opravdu kurkumou, ne kari kořenímm od vitany) a zalijte kokosovým mlékem. Pokud to máte rádi "hot" přidejte chilli papričku. Ještě krátce prohřejte....až kokos. mléko zhoustne a obalí cukety.
salát: fenykl nakrouhejte a ihned pokapejte citronem aby nezešednul, jablka taky, potom přidejte agávový sirup, zbytek citronu, olej a nasekanou mátu....protřepat, promíchat
HODNOCENÍ:
tohle je jedna z mých nejoblíbenějších kombinací. Potřebujete jen pár ingrediencí a je to hotové téměř bleskurychle. Prostě geniální...
rozhodně nejsem žádná biofanatička (spíš miluju jídlo), ale rozhodla jsem se vařit zdravěji....což znamená dle následujících zásad: v každém jídle má být obilovina (pokud možno jiná než pšenice), bílkovina (většinou luštěniny), vařená zelenina a syrová zelenina, mléčné výrobky omezit na minimum...No a v neděli je MASO!!! a jak tak zkouším a chybuju, tak si pak ty pokusy a chyby nepamatuju...no a proto tenhle blog.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Dělala jsem salát...od tý doby ujíždím na fenyklu, ikdyž z kojícího fenyklovýho čaje mi bylo všelijak.
OdpovědětVymazatJitka