neděle 2. září 2012

ČVANČAROVSKÁ KLIŽKA

dneska byla neděle.......takže maso. tuhle úpravu hovězího jsem ochutnala na jedné návštěvě a pak si řekla o recept...no a pak ho zapomněla. tak jsem poskládala střípky vzpomínek a dotvořila podle vlastní fantazie.

v pekáči...těsně před šoupnutím do trouby
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: bulgur...
BÍLKOVINA: kližka na víně
"TEPLÁ" ZELENINA: kapusta na sušených rajčatech
SYROVÁ ZELENINA: rukola s cherry rajčátky


no a na talíři








SUROVINY:
bulgur
hovězí kližka    cca 1kg
malá hlávka kapusty
sušená rajčata naložená v oleji (já měla bio od rapunzelu a jsou úžasný)
2-3 cibule
1 větší mrkev
rajče, rajčatový protlak
rajčatový protlak
5 stroužků česneku
bobkový list, tymián
4 kuličky nového koření, pár kuliček pepře
červené víno
NA SALÁT:
rukolu, cherry rajčátka,umeocet (lžíce), balsamico ocet,
ořechový olej (2 lžíce)


POSTUP: kližku jsem rozebrala na kusy a osolila, v misce jsem smíchala nadrobno pokrájenou cibuli, na jemno nastrouhanou mrkev, rajče (rozříznuté a vymáčknuté ze slupky), rajčatový protlak a trošku pepře,  touhle směsí jsem opatlala kližku (v téhle fázi by bylo ideální nechat maso pár hodin marinovat) a vložila do pekáče, přihodila jsem celé stroužky česneku, bobkový listy a pár snítek tymiánu a šup do předehřáté trouby.  Doba pečení závisí na velikosti kusů kližky, ale řekla bych min 2 hodiny. Asi půl hodinky před dopečením kližky jsem dle návodu dvě minutky vařila bulgur a potom ho po babičkovsku schovala "dojít" do peřin. Pak jsem dala na olej ze sušených rajčat opéct cibuli nakrájenou na kolečka, sušená rajčata a pokrájenou kapustu zbavenou žeber. po chvilce jsem kapustu podlila vývarem (stačí voda) a chvilku dusila.

MOJE HODNOCENÍ: s kližkou je trochu potíž, můžete občas narazit na kousky, které vůbec nejdou rozkousat, ale vynahradí vám to úžasně plnou chutí a celkově je to výborné křehké maso. Kombinace s kapustou fungovala bezvadně.

Žádné komentáře:

Okomentovat