středa 12. září 2012

Dýňové hody

dneska jsem se rozhodla zpracovat konečně tu dýni, která se mi povaluje už od minulého týdne v lednici. dýňová polévka je klasika a dýňové jáhloto je poskládané ze dvou receptů od Zemanové

polévka - no není krásná
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: jáhly
BÍLKOVINA parmazán
TEPLÁ ZELENINA: dýně (jak jinak)
SYROVÁ ZELENINA: okurkový salát s česnekem


SUROVINY: zase 2 a 1/2 porce
1 dýně hokaido (opravdu se nemusí lopat)
řapíkatý celer  asi 4 stonky
šalotka  5-6 ks (nebo cibule na klínky, nejlépe červená)
2 cibule
pekanové ořechy (vlašské)
jáhly  150 g
dýňová semínka
římský kmín, chilli vločky
dýňové jáhloto s ořechy



dýňový olej, olivový olej
rýžový sirup


NA SALÁT:
1 salátová okurka, na plátky
2 stroužky česneku
lžíce rýžového sirupu (agávového)
lžíce umeocta
2 lžíce jablečného octa





POSTUP:
rozřízla jsem dýni a vydlabala semínka (uf), nakrájela jsem ji na kostičky, pak jsem nakrájela na kostičky také cibuli a dala je spolu opékat na olivový olej, potom jsem je zalila horkou vodou, osolila a nechala na min. 1/2 hodiny svému osudu.
jáhly jsem dle návodu dala (po propláchnutí) na 5 min vařit a pak nechala 10 min dojít
zbytek dýňových kostek a rozčtvrcené šalotky jsem dala pro změnu zase opékat na olivový olej. po chvilce jsem přidala rýžový sirup (hezky zkaramelizuje) a po další chvilce řapíkatý celer nakrájený na šikmé proužky a pekanové ořechy. Když byla dýně měkká (asi po 1/4 hodině), přimíchala jsem  jáhly, parmazán a dala zapékat do předehřáté trouby...stačí na chvilku.
Mezitím jsem rozmixovala ponorným mixérem polévku. Na talíři jsem ji posypala nasucho opraženými dýňovými semínky, římským kmínem a chilli vločkami a pokapala dýňovým olejem.

MOJE HODNOCENÍ:
trochu do sladka, ale moc dobré. Na talíři oboje vypadá nádherně. K jáhlotu by byla dobrá zakysaná smetana. Mrňavej prohlásil dýni za mrkev a tudíž ji odmítl jíst....takže měl jáhly s dýňovým a olivovým olejem a biokečupem.

Žádné komentáře:

Okomentovat