pátek 7. září 2012

marocký kuskus s mrkví, cibulačka s kapustou

jedna z mála biozelenin, které teď v Kt seženu je mrkev. Tohle je teď moje nejoblíbenější úprava. Dnes navíc s polévkou.

SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: celozrný kuskus (ječné kroupy)
BÍLKOVINA: smetanový jogurt
"TEPLÁ ZELENINA": mrkev po marocku
SYROVÁ ZELENINA: salát s čerstvých paprik

SUROVINY: OPĚT NA 2 A 1/2 OS.

NA POLÉVKU:
předem namočené kroupy     1small hrnek
2 větší cibule, na plátky
3 stroužky  česneku, na plátky
kapusta 1/4 hlávky
tymián 3sň, bobkovej 1 list
zeleninový vývar (biobujon)


(recept byl velmi inspirová apetitem 9/2012)

 NA SALÁT:
4 zelené tenkostěnné papriky, najemno nakrouhané
-  když už jsemkvůli mrkvi namachala robota, tak jsem na plátkovacím struhadle nakrouhala i papriky a šlo to báječně, na struhadle to bude asi trochu porod
l-2 lžíce umeocta
olej dle chuti - já jsem použila dýňový
slunečnicová (nebo jiná) semínka
trocha chilli z mlýnku






NA KUSKUS:
celozrnný kuskus       1 hrnek
mrkev (na jemné plátky)  asi 1/2 kg
1-2 cibule na půlplátky
2 stroužky česneku, nasekané
rozinky (nejlépe zlaté)   1 hrst
hrst marocké máty, nasekané
lžička římského!!! kmínu

+bílý jogurt (bio nebo choceňský smetanový max)



POSTUP (chronologicky):
nejdřív si udělejte salát, lepší je trochu uleželý. pak nakrájejte cibuli a česnek, polovinu hoďte na olivový olej, přiedjte tymián a bobka a pomalu nechte karamelizovat cca 15 min. do 2 a 1/2 násobného množství vody dejte vařit předem namočené kroupy (asi 15-20min). nakrájejte si kapustu na proužky (zbavené žeber). naplátkujte mrkev.  když je cibule zkaramelizovaná, přilijte vývar. do velké pánve dejte zbytek cibule a česneku, římský kmín a mrkev a zprudka opékejte. po chvíli přihoďte rozinky a špetku skořice. mezitím připravte kuskus (dle návodu na obalu). nasekejte mátu. 3 min před vypnutím přihoďte do polévky kroupy a kapustu. kuskus přidoďte k mrkvi, prohoďte pánví a podávejte s bílým jogurtem a mátou.

MOJE HODNOCENÍ:
byla celkem fuška to uvařit všechno najednou (proto není  recept rozdělen na jednotlivá jídla, ale rozepsán, krok po kroku, aby to stihnout šlo.
Jo a ještě lepší by k tomu byl salát z fenyklu, citonu, oleje a máty. howg

Žádné komentáře:

Okomentovat