quinoa (česky merlík čilský) je údajně naprostý zázrak, obsahuje spoustu minerálů, vitamínů, aminokiselin a bůhvíčeho ještě.........zato neobsahuje lepek. A navíc je dobrá.
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: quinoa (bulgur)
BÍLKOVINA: fazole
TEPLÁ ZELENINA: polévka ze zbytků zeleniny
SYROVÁ ZELENINA: cherry rajčata
SUROVINY:
na polévku tentokrát lednice dala:
pórek (bílá část)
1 velká mrkev
kousek celeru
asi čtvrtka květáku
kousek červeného zelí (to dalo polévce tu rozkošnou nachovou barvu)
trocha fazolí
na salát:
150 g quinoy
bílé fazole namočené přes noc asi 200 g
kousek řasy kombu (wakame)
asi 250 g cherry rajčat
1 větší červená cibule
zelená část pórku
na zálivku:
střik umeocta
4 lžíce jablečného octa,
3lžíce chuťově neutrálního oleje (já použila slunečnicový naše Bio z Billy)
čerstvě mletý pepř
POSTUP:
předem namočené fazole jsem dala vařit, namočila jsem řasu kombu do vody a šla jsem si ještě hrát s mrňavým. Po chvíli (asi na složení jedněch puzzlí) jsem šla chystat polévku.
tzn.: mrkev a celer jsem nakrájela na kostičky, bílou část pórku na kolečka a dala je opékat na olivový olej.
Řasu jsem přihodila k fazolím (měla jsem kombu.....wakame bych tam dala později). K mrkvi a celeru jsem nalámala malé růžičky květáku a nudličky zelí a ještě chvilku vše opékala. když se pórek začal barvit, zalila jsem zeleninu vodou, přidala biobujón nechala vařit do změknutí.
Propláchla jsem quinou vařící vodou a dala vařit do cca 2,5 násobku vody na 20 min.
Mezitím jsem z vařících se fazolí vybrala ty podivně nakrabacené, které se nechtěli nechat uvařit. Jala jsem se z nich loupat tu nakrabacenou slupku, která zjevně bránila uvaření a zjistila jsem, že jsou naklíčené. Guru Hanka píše, že naklíčené fazole jsou hnusné a navíc nestravitelné....tak jsem je vyhodila. Naštěstí jich pořád zbylo dost. Když byli fazole uvařené, část jsem odebrala, rozmixovala a přidala jako zavářku do polévky. Hrst fazolí jsem do polévky přidala jen tak. (Těsně před vypnutím jsem přidala do polévkyještě bulgur, který zbyl z předešlého dne.)
Pak jsem se vrhla na salát:
červenou cibuli jsem nakrájela na tenká čtvrtkolečka a zastříkla umeoctem, potom jsem přihodila rozpůlená cherry rajčátka, na jemno nakrájenou zelenou část pórku, fazole a zalila zálivkou.
Vypla jsem quinou - Snědli jsme polévku - Quinou jsem přidala k salátu a snědli jsme salát.
Moje hodnocení:
Na první pohled to vypadá jako menu stvořené k užití espumizanu......nevím jsestli zabralo to namáčení nebo řasa, ale žádné potíže se nedostavily. Mně to moc chutnalo, mrňavej jedl jen salát.
P.S. K hodnotitelům přibyl jestě můj tatínek, který fňuká, že ta má jídla jsou sice moc dobrá, ale za 2 hodiny má zas hlad.
Žádné komentáře:
Okomentovat