Polévku mám od "dědy z Prosetína" a ten ji má zas nejspíš od kluků v akci. Bulgurové rizoto je inspirováno Hankou Z.
Bulgur jsou vlastně pšeničná zrna se kterými se udělá pár psích kusů jako: vaření v páře, kvašení (naklíčení), loupání, sušení a drcení. Tím se stane, že je pšenice mnohem stravitelnější, na živiny bohatší a rychleji uvařitelná. A taky moc dobrá...
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: bulgur
BÍLKOVINY: čočka
TEPLÁ ZELENINA: zelené listy
SYROVÁ ZELENINA: strouhaná mrkev s jablkem a citronovou šťávou
SUROVINY:
na polévku:
150 g čočky (předem namočené)
2 středně velké cibule
2 lžičky římského kmínu
2 lžíce olivového oleje
3 stroužku česneku
na bulguroto:
200 g bulguru
sáček špenátových listů (příp. použijte mražený)
2 hrsti rukoly
2 hrsti polníčku
4 šalotky
4 stroužky česneku
100-150ml mandlové smetany
2 lžičky mandlového másla
2 hrsti mandlových lupínků
2 lžíce čerstvého kozího sýra
příp. strouhaný tvrdý kozí sýr
POSTUP:
polévka: Cibuli nakrájíme na kostičky a hodíme na olej. Česnek podrtíme nožem naplocho, nasekáme na drobno a přihodíme k cibuli. Pak přidáme římský kmín a necháme ho rozvoňet. Nakonec krátce osmahneme čočku, vše zalijeme vývarem a necháme vařit asi 15 až 20 minut.
bulgur propláchneme a dáme vařit do min. dvojnásobku osolené vody (asi na 15 min).
mezitím nakrájíme šalotku a česnek na plátky a hodíme do co největší pánve na olivový olej, přihodíme zelené listy a necháme je zavadnout, pak mandlové mléko a máslo.
Na pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky.
Do pánve k listí přidáme uvařený bulgur a vmícháme ještě kozí sýr. Na talíři posypeme opraženými mandlovými lupínky
MOJE HODNOCENÍ:
oříšková chuť bulguru krásně ladí se všemi těmi podobami mandlí. Pokud nebudete mít mandlovou smetanu, použijte sójovou, ta je běžně k dostání v DM. Mandlové máslo taky není bezpodmínečně nutnné, ale je mňam.
Mrňavýmu se nelíbilo to zelený a tak měl jen bulgur s mandlovým máslem a mandlovými lupínky z čehož byl nadšen.
Všem ostatním chutnalo i s lupením.
Žádné komentáře:
Okomentovat