čtvrtek 1. listopadu 2012

Záhorácké závitky se zelím a kroupami, salát z čínského zelí s jablky

Záhorácký závitek byl jedním z mých nejoblíbenějších menzovních jídel. Tam ho tedy dělali s uhem, ale jelikož tak výborné uho jako uměla strahovská menza (to není ironie, myslím to naprosto vážně) bych určitě nesvedla, oblíbila jsem si tuhle variantu, kdy je zapékáte v pekáčku se zbytkem zelí


fotka je z druhého dne, potvrzuji,že ohrřívané to bylo ještě lepší
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: kroupy, (červená pšenice)
BÍLKOVINA: maso
TEPLÁ ZELENINA: kysané zelí
SYROVÁ ZELENINA: salát z čínského zelí a jablek

SUROVINY:
na záhoráky:
vepřová krkovice asi 1 kg
balíček kysaného zelí (domácího nebo křimického)
1 větší cibule
slanina 200-250g
ječné kroupy  - větší šálek
(hrst červené pšenice)
česnek 3-4 stroužky
drcený kmín,sůl




Na salát:
1/2 čínského zelí
2 nejlépe červená jablka
štáva z 1-2 citronů
chuťově neutrální olej, nejlépe slunečnicový nebo hroznový
lžíce agávového sirupu


POSTUP:
krkovici  nakrájíme na co nejtenčí plátky, osolíme, silně okmínujeme (budeme jíst zelí), potřeme třeným česnekem, a posypeme
nadrobno nakrájenou slaninou (kdysi jsem se to snažila ošidit celým plátkem, ale chutě se tak hezky neprolnou), pak poklademe zelím a zavineme. Spíchneme párátkem a naklademe do pekáčku. Pak si na pánev hodíme zbytek slaniny, za chvilku cibuli a nakonec na chvilku zelí. Tuhle směs našťoucháme do pekáčku mezi a kolem závitků a šoupneme do předem rozehřáté trouby (asi na 200°C). Pečeme zhruba hodinu. Když se zelí připéká, podlijeme štávou ze zelí.
Předem namočené kroupy a červenou pšenici  uvaříme do měkka. Když jsem to druhý den  ohřívala, opekla jsem je na slanině a výsledek byl samozřejmě mňam.
slát....jablka rozčtvrtit, odjádřit a  nakrájet na tenké plátky. zbytek snad popisovat nemusím

MOJE HODNOCENÍ:
k něčemu se Vám přiznám, podařilo se mi tentokrát zapomenout dát dovnitř do závitků zelí. Naštěstí se zvenčí prososalo dost zelné chuti a vlastně to nebylo skoro poznat. Kroupy byly zhodnoceny jako nejlepší příloha, jakou jsme k tomu kdy jedli.

Žádné komentáře:

Okomentovat