sobota 10. listopadu 2012

květáková polévka, italské rizoto s dýní

Květáková polévka je moje oblíbená "od maminky", snažila jsem se jí co nejvíce přiblížit. Recept na rizoto je kopletně obšlehnutý z toho plátku co rozdávají v albertu. Tedy rozdávají.....jak kde...u nás v Klatovech si ho musíte vyškemrat z pod pultu, kdekoliv jinde se toho válí stohy.

SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: kulatozrná rýže (např. arborio)
BÍLKOVINA: mléko a kozí sýr
TEPLÁ ZELENINA: dýně, květák
SYROVÁ ZELENINA: rajčatový salát s česnekem a dýňovým olejem

SUROVINY:

na polévku:
1 menší květák
1 pórek
svazek jarní cibulky
cca 1 dcl mléka
olivový olej
zeleninový bujón
muškátový oříšek, kmín, pepř
trocha rýžové mouky

na rizoto:
250g rýže arborio
1/2 větší dýně (já měla muškátovou)
4 stroužky česneku
1 velká cibule
1 l vývaru (kuřecí, zeleninový)
1/4  l bílého vína
olivový olej
kozí sýr (já jsem měla tvrdý, tak jsem ho na to nastrouhala, ale v origoš receptu je zrající, nakrájený na kostičky)
v nejhorším bych klíďo použila klasicky rizotózně parmazán

POSTUP:
polévka: Na olivovém oleji osmahněte (na drobno nakrájené) bílé části pórku a jarní cibulky, přidejte  na růžičky rozebraný květák, osmahněte a zalijte vývarem ( příp. voda+bujón) a mlékem. Okořeňte drceným kmínem a třemi až čtyřmi strouhy muškátového oříšku a nechte asi 20 min vařit, dokud květák nezměkne.
Asi třetinu polévky odeberte, rozmixujte dohladka a vraťte do hrnce. Případně zahustěte trochou rýžové mouky rozmíchané ve vodě. Na talíři ozdobte na jemno nasekanou zelenou částí jarní cibulky a čerstvým pepřem.

rizoto: Dýni nakrájejte na měsíčky a naskládejte na pečícím papírem vyložený plech. Osolte, opepřete, zakapejte olejem a spolu se stroužky česneku dejte péct do trouby (předehřáté na 200°C asi na 20-30min).
Po vychladnutí oloupejte šlupku (v případě, že máte Hokaido, nemusíte), nakrájejte na kostičky a zkuste se udržet, abyste ji všechnu nesnědli a zbyla vám nějaká do rizota. Polovinu dýně rozmixujte společně s česnekem na kaši.
Zatímco se dýně peče, připravte klasické italské rizoto. Tzn.: na olivový olej dejte na mírný oheň opékat nejrříve cibuli a po chvilce rýži. Až rýže zprůsvitní, přilijte víno a nechte odpařit (vsáknout). Potom po částech přidáváme vývar, vždy jen tak, aby byla rýže akorát potopená. Když se tekutina vstřebá, přidejte další. Bacha na připálení!  Nakonec přidejte kousek másla na zjemnění, dýňové pyré a na závěr dýňové kostky.
Na talíři posypte kozím sýrem

Moje hodnocení:
Miluju italské rizoto, ale s tou půlkostkou másla a horou parmazánu (jak to obvykle vaří můj milý) to je učiněná kalorická bomba. Tohle je krásně odlehčená verze, kde krémovost dodá rozmixovaná dýně. Květrákovka byla skoro jako od maminky...i bez jíšky. Pokud budete chtít obměnu, ochuťte šajvějí, ale je to dobré i jen tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat