ale víte jak-není každý den posvícení a žádná studna není bezedná.
SKLADBA JÍDLA:
OBILOVINA: bezpluchý oves
LUŠTĚNINA: cizrna
TEPLÁ ZELENINA: kořenová, kapusta, pórek...
SYROVÁ ZELENINA: cherry rajčátka
SUROVINY:
na polévku:
bezpluchý oves (pokud ho nemůžete sehnat, jsem přesvědčená, že by to šlo i z ječných krup, příp. z ovesných vloček)
kořenová zelenina (v mém případě 3 větší mrkve a kus celeru)
1 pórek
trocha kapusty (nebo kapustiček nebo kadeřávku.....nebo taky v nejhorším ničeho)
kousek zázvoru, příp. nějaká řasa (asi wakame)
česnek 2 větší stroužky
sůl, kmín
OBILOVINA: bezpluchý oves
LUŠTĚNINA: cizrna
TEPLÁ ZELENINA: kořenová, kapusta, pórek...
SYROVÁ ZELENINA: cherry rajčátka
SUROVINY:
na polévku:
bezpluchý oves (pokud ho nemůžete sehnat, jsem přesvědčená, že by to šlo i z ječných krup, příp. z ovesných vloček)
kořenová zelenina (v mém případě 3 větší mrkve a kus celeru)
1 pórek
trocha kapusty (nebo kapustiček nebo kadeřávku.....nebo taky v nejhorším ničeho)
kousek zázvoru, příp. nějaká řasa (asi wakame)
česnek 2 větší stroužky
sůl, kmín
na kapustu:
1 menší hlávku kapusty
1/2 balíčku tempehu
1 velká cibule nakrájená na klínky
česnek na plátky - 3 stroužky
sušená rajčata v oleji - pák kousků dle chuti
olivový olej (nejlépe z rajčat)
sůl, pepř
citronová šťáva - asi z půlky citronu
na salát:
asi 150g předem namočené a uvařené cizrny
(příp 1 konzerva - tuším, že v DM mají bio)
3 šalotky nakrájené na plátky
1 balení Chery plum rajčátek - přepůlených
3 jarní cibulky nakrájené na drobno
UMEocet, jablečný ocet, agáve sirup,oliv. olej....
(věřím , že postup ani foto nejsou nutné)
POSTUP:
polévka:
ráno po snídani namočte oves, hodinu a něco před obědem jej dejte ve stejné (osolené) vodě vařit společně s 1 mrkví vcelku, kouskem zázvoru (dle chuti), 1 stroužkem česneku a řasou. Vařte cca hodinu nebo jak bude potřebovat oves, aby úplně změknul.
Mezitím nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky (v případě pórku silnější půlkolečka) a dejte opéct na olivový olej.
Po uvaření vyberte část ovsa z polévky, přihoďte ho na pánev k zelenině a ještě chvilku opékejte (opečení ovsa dodá polévce zajímavý rozměr).
Zbytek uvařeného ovsa rozmixujte...spolu se vším co v hrnci je
Přidejte orestovanou zeleninu a případně i kapustu a ještě chviličku provařte.
Dochuťte drceným česnekem, drceným kmínem (btw: možná jste si všimli, že cpu kmín všude. Já ho miluju a navíc zmírňuje účinky všech těch kapust a luštěnin a tak. Pokud mou vášeň (a problémy jistého rázu) nesdílíte, můžete ho vynechat), příp ještě zázvorem. Pokud se mu nevyhýbáte, doporučuji dotáhnout chuť lístečkem másla.
kapusta:
na olivový (z rajčat) olej házejte postupně: tempeh, po chvilce cibuli, česnek, kapustu zbavenou žeber a nakrájenou na velikost sousta a sušená rajčata pokrájená na proužky. Osolte, opepřete, dochuťte citronovou šťávou (ta je pro výslednou chuť vážně důležitá)
MOJE HODNOCENÍ:
polévka je sice náročnější na přípravu, ale z výživového hlediska je to bomba. Chuťově a konzistencí mi trochu připomněla bramboračku, takže si myslím, že by jí klidně slušela i majoránka a sušené houby. Pokud ji budete vaři jako samostatné jídlo, přidejte libovolnou luštěninu nebo tofu či tempeh.
Na adresu kapusty Velkej poznamenal, že na to, že to je kapusta s tempehem, je to celkem dobrý. Mně to chtnalo moc. Mrňavej teď nejí skoro nic, takže baštil jen suchou (teda s olejem) cizrnu a chleba
Žádné komentáře:
Okomentovat