úterý 30. října 2012

Květák zapečený ve smetaně

tak originál tohohle receptu jsem dostala od kamarádky verunky, dnes jsem se rozhodla ho trochu vylepšit, ale propříště bych se zas vrátila k původní geniálně jednoduché verzi. Je to snad nejjednodušší a zároveň vlastně nejlepší úprava květáku jako znám.


SKLADBA JÍDLA:
SACHARIDY: brambory
BÍLKOVINY: smetana (slanina)
TEPLÁ ZELENINA: květák
SYROVÁ ZELENINA: rajčatookurkový salát s rukolou
 
SUROVINY:
Na květák:
1 menší květák
brambory  - přibližně stejné množství jako květáku
1 šlehačka
(cibule)
(slanina)

Na salát:
cherry rajčátka - asi 10 ks
1 okurka
hrst rukoly
ume a jablečný ocet, agáve sirup
dýňová semínka, (chilli vločky)



POSTUP:
květák rozebereme na růžičky, brambory nakrájíme na kostičky velikosti přiměřené k růžičkám. osolíme opepříme, zalijeme šlehačkou (pozor! jak pravila verunka "musí to bejt šlehačka, nesnaž se to ošidit smetanou na vaření") a dáme zapéct asi na 200°C, dokud není smetana vyvařená a zelenina měkká. trvá to asi 40 min (podle velikosti kousků).
postup na salát snad není nutný

MOJE HODNOCENÍ:
schválně jsem uvedla pouze základní recept, protože moje vylepšení v podobě přidání cibulky oprásknuté na troše slaniny (kterou jsem měla v lednici a jinak bych ji vyhodila), se ukázalo být jako zbytečné nebo dokonce spíš na obtíž. pokud byste to chtěli nějak ochucovat doporučuji špetku muškátového oříšku.

Žádné komentáře:

Okomentovat