Nebylo to zas až tak napínavé jako u cuketky, ale pár horkých okamžiků jsem si taky užila.
Nejdříve jsem si našla správný recept:
pak jsem se rozhodla, že o těstě tenhle recept vážně není a rozhodla se použít chlazené těsto na quiche, které jsem měla v lednici
Jablka jsem nakrájela na čtvrtky. Poloviny mi přišli moc velké a navíc jsem měla různé velikosti jablek. Při skládání do pánve jsem pak mezery vyplnila drobnějšími kousky
I přistoupila jsem k tvorbě máslového karamelu. Postup zněl jednoduše a ani cuketka, ani nikdo v diskusích se o žádných úskalích nezmiňoval. Tak tedy vložím do vhodné pánve máslo a cukr a rozpouštím. Obsah pánve bublá a zlátne, ale o rozpouštění cukru nemůže být ani řeč. Po poradě s přítelem na telefonu (maminkou) zvyšuji teplotu a jupí! cukr se rozpouští a ouha!!! odděluje se od másla a klesá ke dnu pánve. Výsledkem této akce je tvrdá cukrová placka přikrytá půlcentimetrovou vrstvou másla. Naprosto jsem netušila jak ten beton z pánve odsekám.
Už jsem skoro propadla panice, ale pak jsem se rozhodla, že se nevzdám tak snadno. Naskládala jsem tedy do pánve jablka, něžně je přikryla těstem, zašťouchala okraje, propíchala vidličkou a se značnými obavami vše přesunula do trouby. Když jsem viděla, jak kolem okrajů probublává karamelu ne zcela nepodobná tekutina, svitla mi jiskřička naděje. Když bylo těsto upečené, vyndala jsem pánev a skoro nedýchala napětím. Nevydržela jsem čekat 15min a tak jsem se vyzbrojila chňapkami (na obě ruce) a téměř bezchybně (se zručností mně vůbec ne vlastní) jsem dle návodu koláč překlopila, aniž bych si přivodila vážnější popáleniny. Jablka se mi jen trochu svezla ke straně, což šlo snadno napravit pomocí lžíce.
Tvrdá cukrová placka, máslo a šťáva z jablek se nějak zázračně spojili dohromady a vytvořili něco jako naprosto mňamózní rosol (po vychladnutí). Celkový výsledek předčil má očekávání. Prostě bomba!!! Každý kdo ochutnal, byl nadšen.
Slušný...smála jsem s tebou i s cuketkou.
OdpovědětVymazatJitka