tohle je obdoba jednoho receptu z apetitu, jeho veganská verze bez mléčných výrobků a masa
SKLADBA JÍDLA:
BÍLKOVINA: uzený tempeh
OBILOVINA: jáhly
TEPLÁ ZELENINA: paprika
SYROVÁ ZELENINA: rukolový salát
SUROVIVINY:
3 papriky nejlépe různých barev
jáhly 1 šálek
vývar (biobujon)
cibule (červená)
1 balíček uzeného tempehu
hodně česneku
zelené bylinky - oregano, petržel...atd.
trocha olivového oleje
na salát:
rukola, balsamico, olej, sůl, pepř
POSTUP:
na oleji jsem nechala zesklovatět cibuli, pak jsem přidala tempeh a nechala ještě chvilku opékat. Nakonec jsem přidala jáhly, které jsem po chvilce zalila vývarem a nechala vařit asi 15 min. Mezitím jsem si rozkrojila a a odsemínkovala papriky (pozor kudy vedete řez, polovina papriky by měla být co nejstabilnější), vršek neseřezávejte, jen odstraňte stopku (i když teď mě napadá....proč ji tam nenechat). Doporučuji nechat papriky trochu předpéct (tak aby si zachovali ještě pevný tvar a šly plnit), jsou pak mnohem lepší. trvá to no....asi 5 min odhaduju. Když jsou papriky předpečené a jáhly uvařené, můžeme směs ochutit česnekem a bylinkami, našťouchat do paprik a dát zapéct. Trvá to už jen chvilku, než se vytvoří kůrka. Lze podávat s jakýmkoli listovým salátem nebo s pickles.
MOJE HODNOCENÍ:
No neříkám že masomlékožravá varianta, kde místo tempehu použijete slaninu a ještě před zapékáním přidáte sýr, není krapet lepší. Když jsem tu tempehojáhlovou směs ochutnala, velké nadšení to ve mně zrovna nevyvolalo, ale po přidání spousty česneku a bylinek to bylo mnohem lepší. Navíc to na talíři docela pěkně vypadá a v kombinaci s pečenou paprikou a salátem to vlastně vůbec není špatné. Mrňavej se na to nejdřív netvářil, ale po přidání kečupu (bio) to nakonec pozřel.
Jo a ještě něco, příště bych tempeh opekla zvlášť a přidala k jáhlám až před plněním.
Další a skoro lepší variantou je použití fazolek adzuki namísto tempehu.
Žádné komentáře:
Okomentovat