otrhala jsem pár rajčátek z vlastní zahrádky. nechápu to, ale dozrávají mi až teď. obilovina je netradičně v polévce...ta je podle Kluků v akci
SLOŽENÍ JÍDLA:
OBILOVINA: vločková polévka
BÍLKOVINA: cizrna, sýr feta (vejce)
TEPLÁ ZELENINA: pečená rajčata
SYROVÁ ZELENINA: rajčata
SUROVINY:
na polévku:
2 hrsti ovesných vloček
1 lžíce kmínu
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
2 lžíce olivového oleje
sůl
1-2 vejce natvrdo
pažitka nebo řeřicha
na salát:
400 g předem uvařené popř. konzervované cizrny
cherry rajčátka cca 250g (nevážila jsem je)
červenou cibuli
lžíci umeocta, trocha balsamica (báječně ladí s pečenými rajčaty)
agáve sirup
1 červenou chilli papričku (není nutná)
sýr feta nebo kozí sýr
pažitku (nebo jarní cibulku)
POSTUP:
polévka: Vločky s kmínem v hrnci nasucho krátce
opražíme, zalijeme vývarem (nebo vodou) a vaříme 20 minut. Poté rozmixujeme. Dochutíme solí, vmícháme olivový olej. Vejce naplátkujeme, hodíme do polévky a posypeme pažitkou.
salát: cizrnu namočíme den předem, ráno vyměníme vodu, vaříme asi 35 min v papiňáku
nebo cca 50 min v klasickém hrnci, rajčata rozdělíme na poloviny. první
část přepůlíme a dáme péct do trouby asi na 200°C, řeznou stranou nahoru
a pečeme dokud povrch nebublá (a nevypadá opečeně) trvá to asi 15 min,
cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka,
zbylá rajčátka na čtvrtky, sýr na kostičky, pažitku a chilli papričku
nadrobno. cizrnu, cibuli a oboje rajčata smícháme a zalijeme zálivkou,
posypeme sýrem a pažitkou...nebo něčím jiným zeleným
MOJE HODNOCENÍ:
polévka je překvapivě dobrá. neměla jsem čistě ovesné vločky, ale směs asi pěti druhů. v receptu uvádím původní ovesné, asi to z nich bude ještě lepší. salát je variací na tenhle (který také vřele doporučuju):
http://www.apetitonline.cz/recepty/976-stredomorsky-cizrnovy-salat.html
Žádné komentáře:
Okomentovat