čtvrtek 11. října 2012

VLOČKOVÁ POLÉVKA, CIZRNOVÝ SALÁT S PEČENÝMI RAJČATYY

otrhala jsem pár rajčátek z vlastní zahrádky. nechápu to, ale dozrávají mi až teď. obilovina je netradičně v polévce...ta je podle Kluků v akci

SLOŽENÍ JÍDLA:
OBILOVINA: vločková polévka
BÍLKOVINA: cizrna, sýr feta (vejce)
TEPLÁ ZELENINA: pečená rajčata
SYROVÁ ZELENINA: rajčata

SUROVINY:

na polévku:
2 hrsti ovesných vloček
1 lžíce kmínu
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
2 lžíce olivového oleje
sůl
1-2 vejce natvrdo

pažitka nebo řeřicha

na salát:
400 g předem uvařené popř. konzervované cizrny
cherry rajčátka cca 250g (nevážila jsem je)
červenou cibuli
lžíci umeocta, trocha balsamica (báječně ladí s pečenými rajčaty)
agáve sirup
1 červenou chilli papričku (není nutná)
sýr feta nebo kozí sýr
pažitku (nebo jarní cibulku)



POSTUP:
polévka: Vločky s kmínem v hrnci nasucho krátce opražíme, zalijeme vývarem (nebo vodou) a vaříme 20 minut. Poté rozmixujeme. Dochutíme solí, vmícháme olivový olej. Vejce naplátkujeme, hodíme do polévky a posypeme pažitkou.
salát: cizrnu namočíme den předem, ráno vyměníme vodu, vaříme asi 35 min v papiňáku nebo cca 50 min v klasickém hrnci, rajčata rozdělíme na poloviny. první část přepůlíme a dáme péct do trouby asi na 200°C, řeznou stranou nahoru a pečeme dokud  povrch nebublá (a nevypadá opečeně) trvá to asi 15 min, cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka, zbylá rajčátka na čtvrtky, sýr na kostičky, pažitku a chilli papričku nadrobno. cizrnu, cibuli a oboje rajčata smícháme a zalijeme zálivkou, posypeme sýrem a pažitkou...nebo něčím jiným zeleným

MOJE HODNOCENÍ: 
polévka je překvapivě dobrá. neměla jsem čistě ovesné vločky, ale směs asi pěti druhů. v receptu uvádím původní ovesné, asi to z nich bude ještě lepší. salát je variací na tenhle (který také vřele doporučuju):
http://www.apetitonline.cz/recepty/976-stredomorsky-cizrnovy-salat.html

Žádné komentáře:

Okomentovat