čtvrtek 4. října 2012

POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY, ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S MRKVÍ A MANDLEMI

barva podzimu...oranžová přece, tentokrát zcela veganské menu - mléčné výrobky nahrazeny mandlovými


SKLADBA JÍDLA:
obilovina: celozrnné těstoviny
bílkovina: červená čočka
teplá zelenina: mrkev
syrová zelenina: okurkový salát

SUROVINY:

na polévku:
červená čočka - asi 150g
přidala jsem i hrst žluté v naivní víře, že polévka bude barevnější, nebyla
1 velká cibule
2 špetky mletého koriandru
olivový olej
biobujón
na dochucení: máta (čerstvý koriandr nebyl), slunečnicová semínka, trocha umeocta, chilli vločky pro nás pálivomilné) 

na těstoviny:
250g celozrnných těstovin libovolného tvaru
asi 1/2 kg mrkve
1 velká cibule - já měla červenou
2 stroužky česneku
2 lžičky mandlového másla
150 ml mandlové smetany
velká hrst mandlových lupínků
sůl, troška pepře






POSTUP:
polévka: nakrájejte cibuli na drobno, osmahněte na oleji, po chvilce přidejte čočku a ještě trochu osmahněte, přidejte mletý koriandr, vodu, bujón a vařte 1/4 hodiny, podávejte s mátou a semínky, případně dochuťte umeoctem a/nebo chilli vločkami
těstoviny: zase cibule na drobno, česnek rozplácněte špičkou nože a nasekejte, hoďte na olivový olej, přidejte nadrobno nastrouhanou mrkev a opékejte. osolte, opepřete. když je mrkev osmahnutá přidejte mandlové máslo, trochu lupínků a ještě prohoďte na pánvi. přilijte mandlové mléko, promíchejte a přesuňte do zapékací misky (směs by neměla být moc mokrá, přebytečnou tekutinu případně nechte odpařit). posypejte zbytkem mandlových lupínků a přesuňte do předem vyhřáté trouby (asi na 200°C) a pečte dokud lupínky nezezlátnou

MOJE HODNOCENÍ:
ideální jídlo pro děti, taková jemné. díky absenci koření vyniknou chutě jednotlivých surovin. pokud se nevyhýbáte mléku, můžete mandlové máslo a smetanu nahradit lučinou nebo jiným sýrem typu žervé. kluci byli spokojení, ale ne přímo nadšení. mrňavej snědl skoro všechny těstoviny, do polévky chtěl rozinky...měj je mít, ale stejně jí moc nedal

Žádné komentáře:

Okomentovat